tirsdag den 5. april 2011

Amerikanernes store kærlighed for tests!

Jeps, det er sandt! Amerikanere elsker tests!
Selvom vi her i Danmark blive testet meget, meget begrænset i løbet af vores skoleår er det noget som amerikanerne flittigt bruger både overfor store og små.
Tidligt i forløbet fandt jeg også ud af at der ingen vej er udenom både at tage en TOEFL og en SAT test hvis jeg vil gøre mig håb om overhovedet at kunne leve op til optagelseskravene. (Der er dog undtagelser for disse regler, men da jeg planlægger at søge på flere forskellige skoler var der bare langt det letteste at tage begge test og så have nogle tal man kunne aflevere som amerikanerne forstod og let kunne bruge.)
Begge testne kan nu tages i Danmark (Yes! Ingen tur til Malmø for mig :) ) og det foregår på IB i Hellerup en lørdag. Da testene tager ufatteligt lang tid (en 4-5 timer pr stk.) ligger de desværre ikke samme dag. Så hvis man, som mig, bor i den “forkerte” del af landet må man bare punge ud til togbilletter og så ellers håbe man har nogle venner i nærheden af København man kan belemre fra lørdag-lørdag.
SAT testen skal bestilles, og betales (naturligvis, i amerika skal man betale for alt) via. Collegeboard, deres hjemmeside kan godt virke rigtig uoverskuelig – men mist ikke modet! Testen koster ca. 250 kroner, så var lige sikker på at du får dig registreret til en test i Danmark – der er ingen måde at få pengene tilbage på overhovedet.
Nårh ja, og så er der to forskellige slags test. Der findes SAT og så findes der SAT Subject test. Den almindelig SAT test er en kombination af matematik og engelsk i multichoice + et essay man har 20 min til at skrive (så vidt jeg husker) og den er et som oftest et krav på alle colleges.
SAT Subjet test derimod er der ikke noget krav om at tage (i hvert fald ikke de skoler jeg søger på), men hvis du har et fag hvor du bare er super, duper intelligent kan det godt betale sig for dig at betale de 200 kroner ekstra og så bestille en Subject test i det fag (godtnok skal du derind endnu en lørdag :( ) for så kan den skole du søger ind på se hvor smart du er. F.eks. hvis du har tænkt dig at læse noget med Kemi og så bare består Kemi-subject-testen til UG og slange så vil den skole du søger på nok lige overvejer en ekstra gang om ikke de skal optage dig.
Den anden test man ikke kan komme udenom er TOEFL, som man kun skal tage hvis man ikke har engelsk som modersmål eller går på en skole hvor engelsk er undervisningssproget (f.eks. IB). De mange bogstaver (som jeg aldrig kan huske rækkefølgen på) står for Test Of English as a Forgein Language.
Det er ETS der administrere testen som man bestiller via. deres hjemmeside. En ting man skal være opmærksom på her, er at der findes en del forskellige udgaver af TOEFL-testen, i Danmark tilbyder de kun “paper-based” dvs. at alting forgår på gammeldags maner, de sender en billet fra USA af, IB i Hellerup sender test resultaterne i lukkede forseglede kuverter tilbage osv. (meget sjovt i grunden, men enormt tidskrævende så rust dig med toldodighed og masser af chokolade den lørdag;)).
TOEFL-testen er væsentligt dyrere ogkoster lige knap 900 kroner, så selvom du  sjælendt kommer udenom at tage den, kan det godt betale sig at undersøge om din skole godtager andet (f.eks. er der nogle hvor behovet for en TOEFL test frafalder hvis man har haft engelsk på min. B niveau).

Naturligvis kan der siges meget mere om de her test . men mit bedste råd er nok: Bare slap af, det går så godt det kan – og så er det altså ikke så formelt som der virker til på hjemmesiderne, folkene inde på IB er enormt søde til at hjælpe hvis man ikke fatter hvad der foregår. Så hæng i, tag de prøve-tests du får tilsendt så du er forberedt på hvordan det ser ud til selv testen. Og husk for alt i verden en rigtig god lommeregner (kun til SAT), viskelæder og HB2 blyanter (er ikke sikker på hvorfor, men de nægter at lade en bruge andre end no. 2 til testen :) )

Ingen kommentarer:

Send en kommentar